De gevolgen van corona voor de Spaanse huizenmarkt

Het is wel duidelijk dat de snelle uitbreiding van het coronavirus het leven en de economie de komende paar maanden, tevens de piekverkoopperiode van de Spaanse tweedehuismarkt, zal verstoren. Daarmee is het virus een extra tegenslag voor de markt, die het momenteel toch al worstelt met stagnerende groei.

Situatie steeds kritieker

Overal gaat het momenteel over het coronavirus COVID-19, en hoewel het leven gewoon verder lijkt te gaan, moeten we de situatie serieus nemen als landen als Italië de komende drie maanden naar verwachting meer dan tien miljoen toeristen verliezen, ‘s werelds grootste beurs voor mobiele technologie, het Mobile World Congress in Barcelona, wordt geannuleerd, en de grootste regionale luchtvaartmaatschappij van Europa, Flybe, instort na een daling van de boekingen, wat het gevolg zou zijn van het coronavirus.

Wat de Spaanse vastgoedmarkt betreft, blijkt uit de cijfers dat de eerste zes maanden van het jaar altijd de beste zijn voor de verkoop van vakantiehuizen, met meer dan 50% van de totale verkoop in het eerste halfjaar, en dan met name de tweede kwartaalperiode van april tot juni.

Negatief effect

Maar ziet het ernaar uit dat het coronavirus de komende drie tot zes maanden het reizen door Europa aanzienlijk zal verstoren, wat naar verwachting een significant negatief effect kan hebben op de verkoop van Spaanse vakantiehuizen, aangezien potentiële kopers de kans mislopen en hun aankoopplannen vooruitschuiven. Daarnaast heeft het virus mogelijk grote gevolgen voor de Spaanse economie, wat er ongetwijfeld voor zal zorgen dat kopers besluiten om te wachten.

Vertrouwen zal dalen

Als dat zo is, zou het coronavirus de Spaanse vastgoedmarkt op een delicaat moment treffen, zowel voor wat betreft de lokale als de buitenlandse vraag naar huizen in Spanje. Het consumentenvertrouwen is altijd de sleutel tot een gezonde vastgoedmarkt en dalende verkopen zorgen niet voor meer vertrouwen. Het ligt dus zeker in de lijn der verwachtingen dat het coronavirus de verkoop van de vakantiehuizen in Spanje zal doen stagneren.

Bron: SpanishPropertyInsight.com

 

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie


No Replies to "De gevolgen van corona voor de Spaanse huizenmarkt"