Betaling, oef wat ouderwets

Wil je direct makkelijk een vraag stellen? Klik hier. Geen kosten

Veel aanwezigen, gezellige boel

De betaling vindt plaats bij ondertekening van de notariële akte. De aanbetalingen die eerder zijn gedaan, bij het tekenen van het koopcontract en soms ook bij een reserveringscontract, worden uiteraard verrekend.

Hierna wordt beschreven hoe de betaling in Spanje gebruikelijk verloopt. Dit is een lang verhaal en meer ter lering en vermaak.

Degene die jouw aankoop begeleidt (bij voorkeur wij ..) zal dit allemaal perfect voor je regelen zodat je hier in de praktijk geen omkijken naar hebt.

Van belang, en vaak vreemd voor buitenlanders, is dat Spaanse notarissen geen derdenrekening hebben. En de paar notarissen die dat wel hebben, rekenen voor het gebruik daarvan zoveel geld, dat dat zoveel mogelijk wordt vermeden.

Geen derdenrekening maar bankcheques

Betaling vindt daardoor doorgaans plaats met gegarandeerde bankcheques.

Als de verkoper een hypotheek heeft, dan zal er ook een vertegenwoordiger van zijn bank aanwezig zijn. Deze zal een cheque willen krijgen voor het exacte bedrag dat nog open staat, waarna hij zal tekenen dat de hypotheek afgelost is en de woning derhalve ‘vrij’ is.

Als je zelf een hypotheek wilt, dan zal er ook een vertegenwoordiger van jouw bank aanwezig zijn om er op toe te zien dat de koop goed geformaliseerd wordt zodat de bank geen risico loopt.

De bank zal ook direct een verzekering willen voor de woning. Bij voorkeur bij de bank zelf.

Wij denken dat dit niet altijd in jouw belang is, mogelijk heb je zelfs ook nog andere verzekeringen nodig, en wij verwijzen je voor de zekergheid graag nog door naar de pagina “Welke verzekeringen” op deze website.

Soms zal de makelaar van de verkoper, die uiteraard ook van de partij is, direct een cheque voor zijn commissie willen hebben.

Nog meer aanwezigen, nog meer cheques

Echt gezellig wordt het als de woning die je koopt meerdere eigenaren heeft, bijvoorbeeld als de woning door kinderen is geerfd en er een grote familie was, die allen ook aanwezig zullen zijn om te tekenen en direct ieder ook een eigen cheque willen hebben.

De notaris zal een voorschot willen hebben voor diens kosten en de registraties die hij moet doen en zal ook een cheque willen. Vooraf zal hij een schatting van de te maken kosten afgeven. Deze schatting is nauwkeurig maar voor diens zekerheid iets te ruim. Als alle registraties zijn gedaan krijg je een kostenoverzicht en het saldo dat over is wordt uiteraard teruggestort.

Belangrijk | Kijk uit voor een oud Spaans gebruik

Er zijn nog steeds verkopers in Spanje een deel van de betaling niet via de notaris willen laten lopen maar contant willen. Met andere woorden: ‘zwart’.

Er zal je verteld worden dat dit dan belastingen en kopers kosten bespaard. Echter, als je de woning in de toekomst weer wilt verkopen de is winst belast. Als je een lagere koopprijs laat registreren is je winst op papier derhalve hoger en betaal je later juist fors meer winstbelasting.

Verder is dit zoals je wel aanvoelt illegaal en belastingfraude. Advocaten en adviesbureaus zijn wettelijk verplicht hier melding van te maken. De Spaanse fiscus controleert bureaus die dit niet zo nauw nemen en vervolgens de dossiers van die kantoren waarbij contante betalingen worden vermoed.

EuroEconomics voldoet hier aan de strengste Europese en Spaanse controle- en meldingsplichten. Wij zijn anti-belasting ontduiking – één van de grote problemen van Spanje – en komen als daar sprake van is onze meldingsplicht uiteraard na.

Kunnen wij het je makkelijk maken?

Heb je vragen of wil je vrijblijvend een offerte voor een ‘all-in’ (financieel-fiscaal-juridische) koopbegeleiding?

Laat het ons weten via deze link.

Je bent van harte welkom, geen kosten.

Je ontvangt binnen één werkdag reactie