Koopcontract

Wil je direct makkelijk een vraag stellen? Klik hier. Geen kosten

Als er een prijsovereenstemming is met de verkoper wordt er doorgaans een koopcontract opgesteld. Dit wordt ook wel eens een ‘voorlopig’ koopcontract genoemd. Dit is misleidend, want het contract is wel degelijk bindend. Het enige ‘voorlopige’ is dat de woning pas bij de notaris daadwerkelijk wordt overgedragen. Wel kun je ontbindende voorwaarden laten opnemen. Wij kunnen je hierbij adviseren.

Meestal heeft de makelaar een standaard koopcontract, veelal alleen in het Spaans, waarop ‘alleen de prijs en nog wat gegevens ingevuld dienen te worden’. Hoewel dit uiteraard met goede bedoelingen zal zijn, dien je je er van bewust te zijn dat dit contract niet in jouw belang opgesteld is, maar in het belang van de makelaar die vanwege logische redenen graag de verkoop zeker wil stellen en deze zo snel mogelijk wil realiseren.

Tips:

  • Een koopcontract is bindend, laat het derhalve controleren vóór het te tekenen. Er wordt een aanbetaling gevraagd van doorgaans 10% van de koopprijs die je kwijt bent als je toch van de koop afziet. Overigens dient de verkoper deze aanbetaling dubbel terug te betalen als hij toch van de verkoop afziet.
  • Laat je adviseren over ontbindende voorwaarden, de hoogte van de aanbetaling, mogelijke benodigde extra clausules en juridische en technische controles die raadzaam kunnen zijn.
  • Als je de woning dient te financiëren is een financiëringsclausule een ‘must’. Het is als buitenlander namelijk moeilijk om een hypotheek op een Spaanse woning te vestigen. Wij kunnen je hierover informeren.
  • In standaard contracten is vaak opgenomen dat er binnen een maand bij de notaris getekend dient te worden, en dat de verkoper anders recht heeft om van de verkoop af te zien. Dit houdt dan ook in dat de aanbetaling verloren kan gaan. Buitenlandse kopers hebben vaak meer tijd nodig dan een maand. Zeker als er financiëring benodigd is of als er met een bedrijf gekocht gaat worden. Wij adviseren om voor de zekerheid een termijn van minimaal twee maanden aan te houden en in sommige situaties zelfs langer.

Teken geen koopcontract zonder dit door gespecialiseerde juristen te laten controleren en realiseer je dat je de aanbetaling kunt verliezen.

Heb je een koopcontract voorgelegd gekregen en wil je dit laten beoordelen? Stuur ons een email of vraag direct een offerte voor een complete begeleiding voor veilig kopen in Spanje aan.

Kunnen wij het je makkelijk maken?

Heb je vragen of wil je vrijblijvend een offerte voor een ‘all-in’ (financieel-fiscaal-juridische) koopbegeleiding?

Laat het ons weten via deze link. Je bent van harte welkom.

Je ontvangt binnen één werkdag reactie