Belastingen en kosten

Wil je direct makkelijk een vraag stellen? Klik hier. Geen kosten

Bij verkoop diverse belastingen

Bij verkoop is er belasting verschuldigd over de winst die is gemaakt bij de verkoop van een woning in Spanje.

Lees hier wat je te wachten staat alsook informatie over eventuele vrijstellingen.

Belastingen in Spanje voor niet-residenten

  1. Inhouding bij de notaris van 3% van de verkoopprijs op moment van betaling door de koper ter afdracht aan de Spaanse belastingdienst. Dit bedrag wordt later verrekend met de uiteindelijk te bepalen winstbelasting (zie punt 3 hieronder).
  2. Binnen 1 maand na de verkoop het doen van aangifte over de theoretisch berekende waardestijging van de grond waar de woning (ook voor appartementen) is gelegen. Dit betreft een gemeentelijke aangifte.
  3. Binnen 4 maanden aangifte winstbelasting over de woning (verkoopprijs min koopprijs min enkele toegestane aftrekposten). De bij de notaris gedane voorinhouding (zie punt 1 hierboven) mag in mindering worden gebracht.
  4. Als de winstbelasting lager is dan de voorhouding, heb je recht op terugvordering van het verschil.

Mogelijke vrijstelling voor residenten

Er geldt voor residenten een vrijstelling als de woning langer dan drie jaar de ‘hoofdwoning’ is geweest (de woning waar echt gewoond wordt) en als de gemaakte winst binnen een bepaalde periode wordt geherinvesteerd in wederom een hoofdwoning (en derhalve geen vakantiewoning).

Voor residenten die ouder dan 65 jaar zijn geldt dat er helemaal geen winstbelasting verschuldigd is bij verkoop van de hoofdwoning (vivienda habitual). Een woning wordt als hoofdwoning gezien als men er minimaal de laatste 3 jaar in gewoond heeft.

Aftrekposten

Het verschil tussen de verkoop en aankoopprijs mag verminderd worden met enkele directe kosten zoals de overdrachtsbelasting (bij aankoop) en eventuele makelaarscommissie (bij verkoop).

Voor niet residenten uit de EU geldt het vaste minimale tarief van 19%, voor residenten geldt de tabel voor rendementen en winsten. Deze is weliswaar ook progressief, maar heeft lagere tarieven dan de gewone progressieve tabel voor arbeidsinkomen.

Overige belastingen en kosten

Hiervoor noemden we al de gemeentelijke belasting over de theoretisch berekende waardestijging van de grond waar de woning (ook voor appartementen) is gelegen. Afhankelijk van waar de woning is gelegen, het aantal jaar dat je de woning hebt gehad, kan deze belasting variëren van enkele honderden tot – bij groetere woningen – vele duizenden euros. Het is uiteraard handig om hier inzicht in te hebben als je je woning wilt gaan verkopen.

De jaarlijkse OZB (‘IBI’) dient als er niet anders wordt overeengekomen door de verkoper betaald te worden, ook al vindt de verkoop in januari plaats, anders laat de notaris de verkoop niet passeren.

In Spanje is tevens een energiecertificaat vereist waarin wordt aangegeven in welke categorie van energieverbruik de woning valt. Aangezien dit een recente vereiste is (2013) hebben nog weinig woningen dit certificaat. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit certificaat voor een gering bedrag kunnen verzorgen.

Commissies van makelaars liggen in Spanje afhankelijk van enkele factoren tussen de 3% en 7%.

Kunnen wij het je makkelijk maken?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je direct een offerte?

Mail ons makkelijk en vrijblijvend via deze link.

Je bent van harte welkom, geen kosten.

Je ontvangt binnen één werkdag reactie