Fabels

Omdat ons over de voordelen van het kopen met een vennootschap veel borrelpraat en verjaardagsverhalen bereiken (ongetwijfeld goed bedoeld en gezellig!), willen wij graag enkele veel gehoorde fabels de wereld uit helpen:

Als je een woning voor privé gebruik koopt met een Spaanse vennootschap en ‘dus’ een bedrijf hebt is het níet zo dat je vervolgens een auto, reiskosten (vliegtickets…) en restaurants ‘op de zaak’ kunt zetten en de kosten kunt aftrekken en dat je automatisch de btw op kosten kunt verrekenen en/of terugvragen.

Ook is het niet het geval dat als je een woning koopt met een SL (dus dat je fetelijk de aandelen van de SL koopt) dat je erfgenamen dan later geen erfbelasting hoeven te betalen.

Evenmin is het het geval dat als je met een off-shore vennootschap koopt (vennootschappen die zijn gevestigd op belastingparadijzen), dat je dan helemaal geen belasting hoeft te betalen.

Helaas, deze ‘belastingbesparende’ redenen blijken in de praktijk averechts te werken en uiteindelijk tot weinig of geen belastingbesparing te leiden maar wél tot meer kosten (voornamelijk aan korte termijn denkende advocaten, fiscalisten, accountants en adviseurs).