Afsluitkosten hypotheken Spanje mogelijk te claimen

Spaanse banken komen wederom onder vuur te liggen na de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof dat afsluitkosten voor hypotheken niet aan de klanten doorberekend (hadden) mogen worden. 

Het gaat ‘in ieder geval’ om de notariskosten, administratiekosten en registratiekosten en ‘mogelijk’ ook om de zogenaamde zegelbelasting.

De motivatie van het Hooggerechtshof is, kort samengevat, dat de bank zelf de meest geïnteresseerde partij is voor het maken van deze kosten en deze daarom niet door mag berekenen.

Uitgebreid artikel op Spanish Property Insight

In een artikel van Spanish Property Insight wordt voor een voorbeeld een veel voorkomende hypotheek van 140.000 euro aangehouden. Bij dit bedrag lopen de kosten die aan de klant doorberekend worden op tot circa 3.000 euro, waarvan circa 1.800 euro voor de zegelbelasting.

Over de zogenaamde ‘zegelbelasting’ bestaat nog onduidelijkheid. In nieuwe rechtzaken zijn er door lagere rechtbanken verschillende interpretaties geweest.

Aanmelden voor een collectieve claim

Het ligt hoe dan ook in de lijn der verwachting dat de banken niet mee zullen werken aan het terugbetalen van de kosten. Als dit onderwerp relevant voor je is kun je je via het artikel hierover op de website van Spanish Property Insight inschrijven voor een eventuele collectieve claim of meer informatie.

Nederlandse advocatenkantoren in Spanje

Een overzicht van Nederlandse advocatenkantoren in Spanje kun je bij ons opvragen via de volgende link: selectie contactgegevens Nederlandse advocatenkantoren in Spanje.

Bronnen

_____

Over Koopbegeleiding Spanje

KoopbegeleidingSpanje.nl/be is een initiatief van EuroEconomics, met ruim 40 collega’s het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Wil je informatie over onze juridische begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje? Vul dan ons Nederlandstalige vragenformulier in.

Heb je al een woning in Spanje op het oog en wil je een vrijblijvende offerte voor een all-in koopbegeleiding? Ga dan naar de pagina Direct offerte.

Binnen één werkdag reactie

Invullen van de formulieren kost minder dan een minuut en je krijgt binnen één werkdag reactie.


No Replies to "Afsluitkosten hypotheken Spanje mogelijk te claimen"