Hoeveel lager bieden aan de Spaanse kusten?
Hoeveel kan je onder de vraagprijs bieden?
Lees hier wanneer je het best met bieden kan beginnen en hoeveel je onder de vraagprijs zou kunnen bieden.
Wie ‘moeten’ er verkopen?
De afgelopen decennia zijn het met name buitenlanders geweest die veel woningen hebben gekocht aan de Spaanse kusten. De prijzen zijn hierdoor enorm opgedreven.
Het is al weer zo’n veertig jaar geleden dat Spanjaarden zelf vrij makkelijk een woning aan de kust konden kopen.
De prijzen zijn harder omhoog gegaan dan de inkomens in Spanje en een eigen 2e woning aan de kust is voor de jongere generatie een luxe.
Er zijn in Spanje echter nog wel veel families met 2e woningen aan de kust. Die woningen hebben ze vaak al lang en ze zijn vrij van hypotheek.
Deze zijn vaak van zelfstandigen die deze woningen vroeger in de goede tijden hebben gekocht. Veel van hen hebben kleine bedrijven.
Spanje wordt ook wel het land van de splinterbedrijven genoemd. Er zijn veel kleine zelfstandigen, vaak werken ze alleen.
Daar vallen helaas nu precies de harde klappen.
Dan zijn er ook nog de nieuwere rijken, die hebben vaak behoorlijk mooie tot zelfs spectaculaire woningen aan de kusten van Spanje.
Als je in Spanje goed geld verdient kan het soms ook echt goed zijn (daar sta je als Nederlander best wel eens van te kijken).
Maar op de een of andere manier reserveren deze mensen vaak minder – het leven is in Zuid-Europa toch nog steeds meer bij de dag – en als het verkeerd gaat kan het ook goed verkeerd gaan.
Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie en heb veel familieleden met relatief kleine bedrijven. Ik weet hoe hard werken dat is en dat een eigen zaak je leven kan bepalen (EuroEconomics kan er ook wat van :-).
Ik weet hoe erg deze tijden kunnen zijn voor deze ondernemers en familiebedrijven.
Zij gaan er niet aan ontkomen om woningen te koop aan te gaan bieden.
Net zoals het aanbod van woningen voor de verkoop zal toenemen zal de vraag afnemen. De groep zelfstandigen en nieuwe rijken die woningen kunnen kopen staat tijdelijk ook flink onder druk.
Tijdens mijn economie studie aan de Erasmus in Rotterdam heb ik geleerd dat bij een toenemend aanbod en een afnemende vraag de prijzen gaan dalen.
Wat ik al wel snel doorhad is dat de praktijk steeds weer afwijkt van wat er in de boeken stond. Zo ook hier:
Mensen hebben de oude vraagprijzen nog in hun hoofd en daar beginnen ze mee.
Psychologie is sterker dan economie. Het is de praktijk, je kan het gewoon zien.
En al was het nu kwaliteit op een perfecte locatie, dat houdt stand.
Maar de huizen die nu extra op de markt komen zijn huizen die vaak niet meer van deze tijd zijn qua bouw, inrichting, keuken, douches, noem maar op.
Desondanks blijft de vraagprijs gebaseerd op ‘het huis van de buren staat voor zo en zoveel te koop, en dat van ons heeft beter uitzicht’.
Bij het logische gebrek aan belangstelling doen de verkopers na een paar maanden de prijs dan toch naar beneden zodat de woningen op platforms weer meer kans maken.
Wacht daarom met bieden totdat je een prijsdaling ziet.
Die varieert in de regel van 3% tot 10%.
Dat is meestal slechts een deel van de lucht. Het geeft aan dat de verkoper graag wil verkopen en nog wel verder zal zakken.
Uiteraard kan je niet alles over één kam scheren maar in de kustgebieden kan je in de regel een eerste bod uitbrengen van circa 15% tot 20% onder de vraagprijs.
In bepaalde wat armere kustgebieden in Spanje, waar nog wat minder buitenlanders zijn of als je weet dat een huis al langer dan een jaar te koop staat kan je proberen nog lager in te zetten, tot bijvoorbeeld 30% onder de koopprijs.
En dan gaat het spel beginnen.
Extra van belang in deze tijden
Er zijn twee zaken extra van belang in deze periode waarbij wij uiteraard kunnen en willen helpen.
1.) Check of er geen beslagen op de woning liggen
Het is in deze tijden van extra belang om te checken of er geen beslagen op de woningen liggen, bijvoorbeeld van de belastingdienst, of dat er andere problemen zijn.
Ondanks dat een verkoper soms ineens haast kan hebben gezien de financiële nood, mag je niet in deze valkuil trappen.
Wij checken alles voor je, regelen alles en controleren de uiteindelijke inschrijvingen.
Dit kunnen we wel snel, maar we doen het niet overhaast.
Het probleem van de verkoper moet niet jouw probleem worden.
2.) Situatie aanvoelen bij onderhandelingen
Bij prijsonderhandelingen is het van belang ‘aan te voelen’ hoe hoog de nood is en tot hoever je de prijs naar beneden kan krijgen.
Ondanks dat dat sneu is voor de verkoper hoef je je hier niet schuldig te voelen. Dat is een onderdeel van het leven in Spanje. Men leeft (geniet) meer bij de dag, reserveert minder, en als het dan nodig is verkoopt men de 2e of 3e woning.
Dat is nog altijd anders dan wanneer het je enige woning is.
Wil je het onderhandelen uitbesteden met een resultaatgerichte afspraak?
Of om van het gedoe af te zijn?
Er zijn partijen die deze service aanbieden waarbij hun beloning afhangt van de verlaging van de prijs, zo zijn er dan gelijke belangen.
Dit lijkt een mooie win-win.
Interesse om voor je te laten onderhandelen? Mail ons.
We sturen je sowieso als extra een brochure van onze juridische koopbegeleiding voor veilig kopen in Spanje.
Meer informatie?
Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.
Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.
Meest gelezen, snel op weg
Wil je direct makkelijk een vraag stellen?
Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?
Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.