Prognose: 9,8% samengesteld rendement woning in 2018

Samengesteld rendement: verhuur + prijsstijging

Gezien de verwachte relatief grote prijsstijgingen van woningen in Spanje, worden er in Spanje prognoses gedaan van rendementen die een optelsom zijn van mogelijke huuropbrengsten en verwachte prijsstijgingen.

De verwachte rendementen worden in één percentage weergegeven zoals “Woningen geven een rendement van meer dan 10% in Madrid, Catalonië, de Balearische Eilanden en de Canarische Eilanden” (Expansión, 18 december 2017). Pas later kan uit het artikel worden opgemaakt dat het om een samengesteld rendement gaat.

Er wordt in het geheel geen melding gemaakt dat dit als een korte termijn index beschouwd dient te worden, gezien de sterk flucturerende huizenprijzen waar Spanje de laatste jaren mee te maken heeft gehad. Dit wordt kennelijk als bekend verondersteld bij de lezer.

Prognose Spaanse bank: 9,8% rendement op woningen in 2018

Dat dit cijfer in Spanje algemeen geaccepteerd is blijkt uit het feit dat ook de Spaanse Bank dit publiceert.

De Spaanse bank heeft een verwacht rendement aangegeven van gemiddeld 9,8% voor heel Spanje in 2018 op basis van verhuur en waardestijging.

Forse verschillen per regio

De vastgoedbemiddelaar Servihabitat verwacht een rendement van gemiddeld 10%, samengesteld uit 5,5% als bruto huurrendement en 4,5% voor verwachte waardestijging.

Interessant is dat Servihabitat een prognose geeft per regio. De hoogste rendementen worden verwacht in de regio’s waar buitenlanders voornamelijk kopen: Madrid, Barcelona, de Costas aan de Middelandse Zee en de eilanden. De laagste rendementen worden verwacht in de binnenlanden en het noord-westen.

Regio’s met hoge rendementen

Vier regio’s (‘autonome communiteiten’) zullen naar verwachting in 2018 een rendement behalen van meer dan 10%: Madrid met 13,3%, Catalonië 13,1% (met o.a. Barcelona), Balearische Eilanden 11,4% (o.a. Ibiza en Mallorca) en de Canarische Eilanden met 10,8%.

De provincie met de hoogste verwachting is Barcelona. Het verwachte rendement voor deze provincie, gelegen in de autonome communiteit Catalonië en met als hoofdstad Barcelona zelf, bedraagt 13,7%.

Wil je de verwachting weten voor een regio die niet genoemd is? Mail ons via deze link en we sturen je als service het verwachte rendement volgens Servihabitat.

Gezonde markt

Het aantal verkochte woningen zal naar verwachting met 18,6% stijgen tot 560.000 en de prijzen zullen stijgen met gemiddeld 4,5% aldus Servihabitat.

Het aantal woningverkopen bevindt zich volgens experts hiermee binnen een gezonde marge en bij lange na niet op het aantal van ruim 900.000 verkopen op het hoogtepunt van de vastgoedboom in het vorige decennium.

Ook is er momenteel vrijwel geen sprake van speculatie – zoals tijdens de vastgoedboom – maar zijn de hoofdredenen om een woning te kopen volgens experts: eigen gebruik als hoofdwoning, eigen gebruik als tweede woning of vakantiewoning of als beleggingsobject voor verhuur.

Over Koopbegeleiding Spanje

KoopbegeleidingSpanje.nl/be is een initiatief van EuroEconomics, met ruim 40 collega’s het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Wil je informatie over onze juridische begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje? Vul dan ons Nederlandstalige vragenformulier in.

Heb je al een woning in Spanje op het oog en wil je een vrijblijvende offerte voor een all-in koopbegeleiding? Ga dan naar de pagina Direct offerte.

Binnen één werkdag reactie

Invullen van de formulieren kost minder dan een minuut en je krijgt binnen één werkdag reactie.

 


No Replies to "Prognose: 9,8% samengesteld rendement woning in 2018"